Quantcast
Channel: Bulgaria – Bialog
Viewing all articles
Browse latest Browse all 8

10 obiective pentru care să vizitezi Bulgaria

$
0
0

Dacă e să o iei din centrul țării, așa cum mi-am calculat eu mereu distanță față de Bulgaria, ea nu pare aproape deloc. Cred că tocmai de aceea cei mai mulți români care au ajuns în Bulgaria, au plecat de undeva din sud. Treci granița și ai ajuns. Pe mine m-a atras mereu, recunosc că am fost influențată de toate poveștile celor care au ajuns pe acolo și nu doar pentru mare și servicii mai bune și mai ieftine ci și pentru vizitare, explorare. Este o țară despre care se vorbește în ultima vreme mult și bine și nu pot ignora asta.

Așa că m-am tot gândit care sunt motivele care să mă aducă în Bulgaria, care ar fi obiectivele pe care mi le-aș fixa, ce aș vrea să fac mai întâi acolo, de ce le-aș da o șansă în turism, vecinilor din sud. Astfel am stabilit 10 obiective pentru Bulgaria, 10 obiective de care puteți să țineți și voi seama dacă vă plănuiți o vacanță (de Paște sau de vară) la vecinii bulgari.

1. Nu știu cum sunteți voi, dar eu de la Pânza de păianjen încoace mi-am pus pe hartă Balchik-ul fără să clipesc. Aș merge în Bulgaria și numai pentru el, ceea ce la un moment dat chiar o să fac. Trecând de faptul că este una dintre cele mai pitorești stațiuni de la Marea Neagră, Balchik-ul este renumit pentru Castelul Reginei Maria. Balchik-ul este unul din locurile din afara României de care România pare să se lege cel mai tare. Între anii 1913 și 1940 această zonă a aparținut României. Castelul de la Balchik, eclipsează marea. Treptele grădinii sale coboară suav spre mare și totul arată ca desprins din basme. Mi se pare de departe unul dintre cele mai romantice locuri din Europa și nu pot să nu-l pun pe locul 1 toate topurile ce au legătură cu Bulgaria.

url-92. Fostă veche capitală a Bulgariei, Veliko Tarnovo este genul de loc care, dacă ar fi fost probabil în Italia sau Franța era atât de exploatat, încât deja era o destinație turistică “consumată”. Nu și în Bulgaria însă, deși se spune că este orașul medieval cel mai pitoresc și cu cel mai glorios trecut istoric din toată Bulgaria. Cum pe mine locurile de acest gen mă atrag ca un magnet foarte puternic, după Balchik aici vreau să ajung. Și în Arbanasi, satul renumit din acestă regiune frumoasă, aflat la foarte mică distanță de Veliko.

3. Capitala actuală a Bulgariei, Sofia, mă atrage în aceiași măsură în care mă atrag toate capitalele europene. Sunt sigură că nu va fi un oraș care să mă dea pe spate, dar este o capitală în continuă dezvoltare. Situată la poalele muntelui Vitoșa, este fără îndoială o capitală de vizitat. Biserici, Catedrale, străduțe înguste și foarte atrăgătoare, capitala Bulgariei ar putea fi o descoperire nemaipomenită. De asemenea m-ar interesa Biserica Bojana, înscrisă în Patrimoniul Mondial UNESCO încă din 1979.

4. Pentru comparație măcar, dacă nu pentru altceva, m-ar interesa Litoralul Mării Negre de la vecini. Da, sunt din aceia care ar merge ca să vadă ce se poate la ei și nu se poate la noi. Poate că după această incursiune m-aș întoarce cu admirație pentru România, poate că nu, chiar aș alege că merg mai mult la vecini. Nu pot să știu până nu încerc însă, este cert că stațiuni ca Albena, Nessebar sau Sunny Beach au fost încercate cu succes de mii de români. Chiar și de cei care par că ar avea ceva de împărțit cu vecinii de la sud. O săptămână la mare la ei m-ar lecui sau m-ar inspira, de aceea aș vrea să merg cu ardoare.

url-105. Un alt loc de vizitat este Varna, al treilea oraș ca mărime din Bulgaria, un important port și centru universitar la țării. De asemenea, Varna pare a fi punctul cultural central al țării cu foarte multe evenimente culturale organizate în orice perioadă din an. Unde mai pui că el însuși este o stațiune complexă la Marea Neagră.

6. Deși, după cum știți, sporturile de iarnă nu se numără printre preferatele mele, parcă aș merge totuși într-o iarnă până în renumitele Bansko și Pomporovo. Tot din seria “să vedem cum fac ei turism iarna, după ce am văzut cum fac vara”. Eu sunt cam nemulțumită de stațiunile de iarnă din România și cred că am nevoie de comparații echitabile să văd cum stă treaba. Știu deja oameni care aleg Bulgaria și iarna și sunt foarte curioasă de ce?!

7. Sf. Constantin și Elena, cea mai veche stațiune de la Marea bulgarilor, o stațiune cu tradiție aflată într-un parc natural și deosebit de apreciată printre localnici. Asta este înbucurător deoarece ceea ce preferă localnici nu va fi niciodată luat cu asalt de turiști și se prea poate că tocmai în locuri de acest gen să poți găsi liniștea unui concediu de vis și să poți face toate comparațiile necesare. Până la urmă, de orice fel poate fi vacanța ta, ai nevoie și de ceva liniște.

8. Poveștile cu polițiști și altele “de groază” sunt un obiectiv în sine pentru mine și voi explica și de ce. Când ne mai făceam trasee prin Europa (unele realizate, altele nu), auzeam de pe la toți prietenii idei de genul: “numai să nu mergem prin Bulgaria, polițiștii te opresc fără motiv și îți ard o amendă pentru orice”, “nuuuu prin Bulgaria că poliția te oprește că vrea șpagă”… etc. Ei bine, eu vreau să văd dacă este chiar așa. Mi se par niște povești de “bu hu hu” pe care nu-mi vine să le cred dacă eu șofer responsabil nu fac boacăne pe șosea, nu merg decât cu viteza recomandată și nu mă cred la karturi. Deci, cu mainșa prin Bulgaria, zic winking

9. “Ospitalitatea” bulgarilor și/sau faptul că nu iubesc românii, m-ar face să le fac o vizită. Asta este din nou o poveste pe care nu o cred și care sunt sigură, va fi demontată din prima clipă. Oamenii fac tursim, e un business, nu cred că ce vor comporta aiurea, tu plătești, ei primesc și se dezvoltă, poți fi orice nație de pe pământ și asta cu “neamul nu știu care nu iubește românii” cred că face parte din “sindromul persecuției” de care tot românii suferă și suferă bine.

10. Nu în ultimul rând, aș merge în Bulgaria pentru prețurile mai mult decât decente practice la orice, dar mai ales la cazare și la raportul calitate-preț-servicii. De altfel cred că cei mai mulți aleg Bulgaria pentru asta. Sincer! Prețurile practicate de bulgari sunt mult sub cele din România, iar de servicii eu nu am auzit pe nimeni să se plângă. Am căutat și eu niște oferte pe un site specializat pe Bulgaria și (din nou prin comparație) o să înțelegeți cred, fără ce am enumerat eu mai sus, de ce aleg românii Bulgaria. PENTRU CĂ ESTE MAI IEFTIN!

Acum Bulgaria vă rămâne o opțiune, pentru mine este și mereu va fi până ajung să văd cu ochii mei. Cei care ați fost, ce ziceți, merită?


Viewing all articles
Browse latest Browse all 8

Latest Images